Tijdloos

Tijdloos

Tijdloos

Ik lig hier in vol (zomers) ornaat uitgestrekt op een houten ligbed. Dit ligbed staat op het zonneterras behorende bij het op een enorme duin geplaatste vakantiehuis dat we voor deze ene week toch echt even de onze wanen. Overal om me heen zie ik, vanwege de hogere ligging, vooral heel veel verschillende tinten groen. Prachtige bomen die meedeinen met de verkoelende wind die mijn kant op blaast. Ik hoor het af en aan ritselen van de bladeren. Ik hoor het af en aan blazen van die bries in mijn oren. Alles wat ik hoor gaat in het ritme van de wind. Dan is er weer het directe geluid van de natuur en dan is er weer het indirecte geluid van alles wat passeert dat de boventoon voert. Ondertussen voel ik de zon branden op mijn huid.

Jij

Ik lig hier na te denken. Of lig ik hier juist niet na te denken? Nou ja, toch wel een beetje want er is iets wat mij verwonderd. Deze omgeving is werkelijk prachtig en ook dit huis is een schot in de roos. Het weer is echt boffen en de kinderen zijn in hun nopjes. Ten opzichte van de vorige vakantie die we gedrieën beleefden, is deze week absoluut nog veel leuker; nauwelijks onenigheid, gewoon veel plezier en tevredenheid. Maar wat maakt dan dat mijn gemoedstoestand niet verder reikt dan gewoon blij? Dit moment heeft alles in zich om een ultiem geluksmoment te zijn en toch voelt het (nog) niet zo.

En dan verschijn jij, telkens als ik je nodig heb. Je knuffelt, zoent, omhelst, streelt, fluistert, enzovoort en dat allemaal precies op het juiste moment. Ik hoef alleen maar mijn aandacht op jou te richten en ik voel jouw warmte door heel mijn lichaam stromen. Het golft van top tot teen in het ritme van mijn ademhaling. Soms zie ik in een flits een glimp van je lachende ogen of van je stralende mond. Voel ik bijna jouw lippen op de mijne. En ruik ik bijna de frisheid van jouw in de wind wapperende haren. En hoor ik je bijna zeggen dat het goed is. Dit alles vult mij. Het is één en al liefde en geluk.

Feest van herkenning

Ik loop, voorbij de bewoonde wereld, het duingebied in. De kinderen vermaken zich prima bij het huis. Mooie gelegenheid voor mij om even een flinke wandeling te maken. Overal om me heen zie ik talloze kleuren geel, bruin, groen en af en toe paars van dit unieke landschap. Ik hoor mijn voetstappen op het schelpenpad. Ik ruik een frisse en bloemachtige geur. Rechts van mij zie ik die enorme duinen, waarachter het strand zich bevindt. Boven mij de stralend blauwe hemel. Ik voel me gezegend dat ik hier weer mag rondlopen. Deze omgeving blijft werkelijk adembenemend. Ik kom hier elk jaar wel een keer langs en elke keer tref ik exact hetzelfde landschap aan, maar ik blijf het prachtig vinden. Dit eiland is gewoon tijdloos.

Ook nu ben jij bij me. We wandelen samen. Je zit altijd diep van binnen maar soms, heel soms, zie ik jou gewoon hier in de wereld om me heen. Het zit hem dan in kleine details als een vriendelijke glimlach of een paar hartelijke en goudeerlijke ogen op het gezicht van een passerende fietser. Of in die vrolijk voorbij fladderende vogels en vlinders. Je maakt mij blij. Je vult mij telkens weer op het juiste moment met jou warmte en met jouw liefde. Ik hoef alleen mijn aandacht op jou te richten. En soms is dat zelfs niet nodig omdat je je toont in de ogen van die passant. Ook jij bent tijdloos.

Dit eiland is tijdloos, jij bent tijdloos.

Spiegels

Ik sta hier op het strand, nog net op het droge gedeelte. Voor me ligt de zee en achter mij de duinen. De lucht is helder en ik zie met groot gemak de contouren van het eiland verderop. De zee is heel rustig want het is opvallend windstil. Als de stilte voor een storm. Maar die storm blijft uit. Tenminste, op dit strand. Diep in mij woedt wel een storm. Jouw schuld. Moet je maar niet zo dicht tegen me aan staan met jouw hoofd rustend op mijn borst. Moet je maar niet in mijn oor fluisteren hoeveel je samen met mij van dit moment geniet.

Dan komt Danny naar me toe en los jij weer langzaam op in het grote niets. Ik kijk even om me heen en zie uitsluitend blije gezichten hier op het strand. Dat gebeurt toch behoorlijk vaak de laatste tijd. Alles om me heen lijkt mijn binnenwereld te spiegelen. En als dat echt zo is, dan gaat het absoluut erg goed met mij.

Verlangen versus doorgeschoten verlangen

Ook jij zult je één dezer dagen als een echt persoon in mijn wereld manifesteren, bedenk ik me. En daar sta ik helemaal open voor. Daar verlang ik zelfs naar, niet omdat ik je nodig heb (ik heb je al van binnen) maar omdat het in het echt samen zijn en samen delen nou eenmaal nog veel gezelliger is. En omdat het gevoel dat bekend is in mijn binnenwereld absoluut verreikt kan worden door nieuwe ervaringen. Door nieuw en ander moois. Iets dat nu nog ongekend is.

Dat is het verschil tussen verlangen en bijvoorbeeld hunkeren. Het lijkt hetzelfde, maar de energie is totaal anders. Hunkeren is een heel sterk verlangen. Het is de energie van afkeer voor een gemis. De energie van ontbering. Verlangen in de zin van wensen is echt een heel andere energie. Het is de energie van volmondig “Ja” zeggen tegen een situatie.

Ergens naar hunkeren brengt alleen maar meer gemis en ontbering. Verlangen in de zin van wensen zendt daarentegen de boodschap van iets volledig toelaten en verwelkomen. Het geeft richting.

Verlangen is dus in tegenstelling tot wat heel veel mensen (in het kader van de wet van aantrekking) denken dikke prima. Althans, zo zie ik dat dus.

Maar tot zover deze theoretische uiteenzetting. We zijn nog steeds op het strand en lopen een eindje langs het water door het mulle zand. Net als we besluiten om even te gaan zitten komen er plotseling dikke regendruppels naar beneden. Mooi hoe dat in korte tijd het strand tijdelijk omtovert in een zandkleurig tapijt met donkere stippen. Terwijl we behoorlijk relaxed richtig het strandpaviljoen lopen zeg ik tegen Danny hoe opvallend ik het vind dat er vandaag zo weinig wind staat.

“Schrijf er een artikel over, Johnny” zegt hij plagend.

Nou ja, bij deze dan …

Over de auteur

Eeuwige belofte | Generalist met multi-potentieel | Voormalig evenwichtskunstenaar

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top