Thuiskomen bij die ene iemand

Thuiskomen bij die ene iemand

Thuiskomen bij die ene iemand

“Wat jij wil is samen oud worden met iemand. Je wil niet alleen blijven. Je wil samen zijn. Dat is helemaal niet zo uniek hoor. Iedereen wil dat.”
Het is amper een week geleden dat je dat tegen mij zegt, terwijl we stijf naast elkaar op een druk terras bij Fellini’s aan een drankje zitten.

Ik ben er even stil van. In hoofdlijn heb je gewoon gelijk maar tegelijkertijd ben ik door schade en schande wel wijzer dan dat. Het ligt veel genuanceerder.

“Natuurlijk wil ik dat. Maar niet met zomaar iedereen”

De hongerklop voor zijn

Als de kinderen bij mij zijn kennen we zo onze routines. Op zaterdagen belanden we na het voetballen meestal in de stad. Vaak gaan we dan in een zo recht mogelijke lijn naar de Walrus om in rap tempo de hongerklop voor te zijn met het wegwerken van het Daydream menu – een soepje, een broodje kroket en een broodje carpaccio.

Deze zaterdag is daarop geen uitzondering. Wel is deze keer de tijd beperkt want Danny moet vanavond nog een paar uur werken. Dus we zijn na het vullen van de maagjes redelijk snel de stad weer uit. Geen straf want het is sowieso erg druk in de stad vanwege het Fries StraatFestival dat plaats vindt en dat qua aanbod best wel een beetje tegenvalt dit jaar.

In de stad loop ik nog wel in al die drukte jou tegen het lijf. Je bent er samen met jouw vriendin, wiens naam mij helaas direct weer ontschiet. Terwijl je mij aan haar voorstelt komen we samen tot de conclusie dat jij en ik nooit echt verkering hebben gehad maar dat we gewoon oude scharrels zijn. “Had je mij maar moeten vragen” grap jij. “Had jij maar beter moeten luisteren” grap ik terug.

Cadeautje

Later deze middag, als ik Danny naar naar zijn werk heb gebracht en ik niets vermoedend thuis in mijn keuken aan het klooien ben, zie ik ineens dat er via Instagram wordt gebeld. Huh? Ben jij dat echt? Ja, jij bent het echt en jij hebt ook al eerder gebeld en berichten gestuurd. Ik was net te laat met opnemen dus ik bel direct even terug. En daar zie ik jou ineens. Goh, hartstikke leuk. Ik wist niet dat je kon videobellen met Instagram.

Of ik zin heb om bij jullie aan te schuiven bij Fellini’s. Ik, niks te verliezen, heb dat wel dus ik daar naartoe. Eenmaal op bestemming aangekomen blijkt al gauw dat jouw vriendin het wel zag zitten met mij en dat dat dus de hele opzet is geweest. Naast veel gezelligheid resulteert dat in een paar enigszins ongemakkelijk momenten en later zal blijken dat ik alsnog niet door de keuring ben gekomen omdat ik met mijn aandacht vooral gericht ben op jou, mijn oude scharrel met wie ik graag even bijpraat. Tekenend voor mij is dat haar naam ook de tweede keer mij direct weer ontschiet. Dan is het blijkbaar sowieso niet de bedoeling. Maar goed, het is dus wel even gezellig en spontaan. En dat voelt toch als een cadeautje.

Een verfrissend geluid

Ik ken jou al sinds mijn 17e en we bleven steeds een beetje om elkaar heen scharrelen. Dan had jij weer een relatie en op de momenten dat jij geïnteresseerd leek was ik weer bezet. Zo ging het heel lang. De laatste tig jaren was het dolle er zeker wel vanaf maar in het begin werd ik er helemaal gek van. Ik herinner me nog dat als ik weer eens een kwetsbare periode doormaakte en ik jou dan tegenkwam in de stad dat ik elke keer zo schrok dat de wereld even een seconde stil leek te staan en mijn hart een tel oversloeg. Het dieptepunt was denk ik het moment dat je vertelde dat je de dag erna ging trouwen, want dat kon ik tussen mijn oren op dat moment helemaal niet verwerken.

Ik ken jou dus al een hele poos en ben in de loop van de jaren ook soort van getuige geweest van de telkens aanstaande teloorgang van jouw huwelijk.

Ook deze keer geef je aan dat jij je behoorlijk eenzaam hebt gevoeld met hem. Maar dat je nu zo blij bent dat jullie toch hebben doorgezet. Nu is het namelijk beter dan ooit!

En ik moet zeggen; dat is wel een heel verfrissend geluid. Meestal komt het nooit meer goed als stellen uit elkaar zijn gegroeid. Voorbeelden te over daarvan, ook in mijn eigen geschiedenis. Dus ik vind het oprecht hartstikke fijn voor jou.

Orakel

Dan komt het bruggetje van jouw huwelijk naar mijn huidige situatie.

“Je wil niet alleen blijven. Je wil samen zijn.” zeg je.

Ik ben er even stil van, niet omdat jij nou zo’n orakel bent met deze voor de hand liggende opmerking maar omdat de boodschap voor mij niet op zichzelf staat. Ik weet en voel dit al heel lang. Juist nu alles in het leven in al z’n facetten weer enorm in beweging is en er door anderen keuzes worden gemaakt die mij direct of indirect raken, ervaar ik een alsmaar sterker wordende behoefte om weer te kunnen thuiskomen bij die ene iemand.

Ik mag echt niet klagen hoor. Heb het veel beter dan menig ander en ben op veel manieren gezegend met heel veel moois. En ik heb voor mezelf allang bewezen dat ik het echt wel alleen kan. Maar juist nu mis ik het om samen te delen.

Ik mis het om lekker samen eindeloos koffietjes te kunnen drinken. En om samen eindeloos te kunnen borrelen. Om samen te kunnen koken. Samen te eten. Samen er op uit. Of samen op de bank. Gewoon omdat we dat samen willen.

Ik mis een luisterend oor. Een knuffel. Iemand waarmee ik dromen kan delen en dromen kan leven.

Maar ik mis denk ik vooral het welkom zijn. Het vanzelfsprekende dat ik van de partij ben. Het ertoe doen voor die ene iemand. Het onvoorwaardelijke. De wederkerigheid.

Een wonder

Wat ik mis vind ik wel een beetje, maar dan gefragmenteerd; bij die persoon vind ik dit en bij die persoon vind ik dat. En dan – vanwege drukte en prioriteiten – logischerwijs vaak ook pas als de agenda het toelaat. Helaas is dat vaak niet op de momenten waarop ik de aandacht even het hardst nodig heb.

Dus weet ik hoe een wonder het is om alles in slechts één persoon onvoorwaardelijk en vanzelfsprekend vertegenwoordigd te zien.

Dat is de nuance.

Wat ik ook weet is dat zij allang ergens rond loopt maar simpelweg bij mij nog niet in beeld is. En dat maakt mij hartstikke benieuwd naar het wie, waar en wanneer. Altijd volstrekt onverwacht, zoals ook vandaag het geval was. Het had zomaar ineens raak kunnen zijn met jouw vriendin, wiens naam mij maar niet te binnen wil schieten.

Maar goed, vandaag was dus nog niet het moment. Totdat deze zich dan wel aandient dans ik vrolijk door met het leven en accepteer ik zo goed en zo kwaad als het gaat dat het grote gemis soms even heel erg pijn doet. Des te mooier en verrassender is straks die ene wending die waarschijnlijk weer alles totaal overhoop gooit.

Ego pijn

Je zult in dit verhaal waarschijnlijk veel ego pijn herkennen. En dat is natuurlijk ook zo. Thuiskomen hoor ik in mezelf te doen, zonder afhankelijkheid van wie dan ook. Het ertoe doen moet ik ook gewoon zelf oplossen. Mediteren doet mij wat dat aangaat wonderen. Thuiskomen in mezelf kan ik daardoor steeds beter. Het gevoel oproepen van wat samen zijn mij brengt kan ik ook. Het zit allemaal in mezelf.

Maar we zijn ook kuddedieren hè. Een knuffel of andere interactie met een speciaal iemand, dat moet je als mens toch echt zelf ervaren. Het stillen van huidhonger kun je simpelweg niet alleen. Het verrast worden door een andere kijk op dingen, daar heb je echt een ander bij nodig.

En hoe mooi is het dan om dat elke dag weer te ervaren?

I’m so tired of being lonely
I still have some love to give
Won’t you show me that you really care?
Everybody’s got somebody to lean on
Put your body next to mine, and dream on

I’ve been uptight and made a mess
But I’ll clean it up myself, I guess
Oh, the sweet smell of success
Handle me with care

~ Travelling Wilburys “Handle with care” [1]1. Travelling Wilburys – Handle with care

Over de auteur

Eeuwige belofte | Generalist met multi-potentieel | Voormalig evenwichtskunstenaar

1 Reactie

Terugvolgen  •  Commentaar RSS

  1. Esther schreef:

    Hey John,
    Je raakte me met het stuk wat je net plaatste. Zo eigen, open en kwetsbaar dat je ons een kijkje in je gedachten geeft. Prachtig geschreven!
    Blijf dansen tot je samen met haar danst!!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top