Liefdevolle kneuterigheid

Liefdevolle kneuterigheid

Liefdevolle kneuterigheid

Zondagochtend. We liggen nog even lekker lepeltje-lepeltje. Jij voor, ik achter. Lekker warm en comfortabel, zelfs met de totaal gevoelloze linkerarm die deze positie ook nu weer geeft. Mijn nog wel volledig doorbloede rechterhand streelt heel relaxed jouw zachte huid. Mijn mond kust zachtjes alles van jou waar het bij kan komen; vooral jouw bovenrug, jouw nek, jouw wang en oor. En als je even je gezicht naar me toe draait … ja zo … dan kussen we elkaar. Eigenlijk alles van mijn lichaam (zelfs de linkerarm die zichzelf totaal dienstbaar heeft opgesteld) reageert op jou en alles van jouw lichaam verwelkomt dat overduidelijk voluit.

Eén brok geborgenheid

We zijn op dit moment gewoon één brok geborgenheid. Dat niet alles even fris meer ruikt nemen we voor lief want het is simpelweg hemel op aarde om de dag op deze manier te starten. Vol liefde en vol mogelijkheid, want vanaf dit moment kan het weer alle kanten op. Of we verliezen onszelf totaal in het moment, òf we doen een poging onszelf van elkaar los te weken om iets lekkers te gaan halen of om een heerlijk ontbijtje klaar te maken.

In elk geval gaan we naadloos over van het ene feestje naar het volgende feestje. Want jij beheerst als geen ander de kunst om van elk moment een waar feest te maken.

Ontbijt = genieten

Neem nou zo’n ontbijt op de vrije zondagochtend:

Ontbijt hoort genieten te zijn. Jij doet het daarom voor niet minder dan tenminste één versgebakken en nog ongesneden Duits desembrood op tafel. Als het er niet is, dan trek je gauw even iets aan om het eerst in huis te halen. En als je daar dan toch bent, dan neem je ook een lekker stuk kaas en wat vleeswaren (ham of pate) mee.

Al dat lekkers ontdoe je voor elk ontbijt van alle verpakking en drapeer je zorgvuldig op snijplankjes en schaaltjes.

Ondertussen ben je de eitjes aan het koken, de verse Basilicum of Bieslook aan het plukken cq. knippen en de koffie en vruchtensap aan het bereiden. Natuurlijk belanden de eitjes in een eierhouder en de verse kruiden in een kommetje want het oog wil ook wat hè. Zo is ook eettafel zelf altijd voorzien van kleedjes en waxinelichtjes in mooie gekleurde designhouders.

Voor het zoet geldt overigens dezelfde zorgvuldigheid. Liefst geen verpakking op tafel. Alles gaat in kommetjes of schaaltjes. Tenminste als dat enigszins te doen is want hagelslag gaat nou eenmaal gemakkelijker in een kommetje dan bijvoorbeeld pindakaas of Nutella.

Dit was nog maar het voorspel want als alle voorbereiding getroffen is en de tafel helemaal klaar staat, dan stem je je radio nog even af op je favoriete zender (klassiek) en kan het grote genieten beginnen.

Het brood kan worden gesneden (mijn taak) en de royale sneetjes -met heerlijk knapperige korst- kunnen vervolgens tot een waar kunstwerk van beleg met kruiden worden omgetoverd.

Het ei kan worden getopt (die van jou is precies drie minuten gekookt zodat je nu met één korte beweging van je mes de top eraf kunt slaan), zout erop en -hupsakee- helemaal leeg lepelen (eerst met een stuk brood en daarna met een lepeltje), waarbij meestal het eigeel langs de randen van je eihouder gezellig naar beneden druipt.

Heerlijke mix van smaken, heerlijke mix van geuren, prachtig tafereel zowel voor oog als oor, èn heerlijk gezelschap. Hoe wordt het nog beter dan dit?

We nemen de tijd hiervoor, minstens drie a vier koffierondes lang. Want dit is veel meer dan alleen voedsel tot ons nemen. Dit is genieten. Liefde en verbinding in optima forma.

Totaal verrast en ingepakt

Al in één van onze eerste (privé) ontmoetingen liet je het zien: jouw liefdevolle kneuterige kant. En ook dat was direct één van jouw kanten die mij volledig verraste en inpakte. We hadden afgesproken op een parkeerplaats bij het strand en toen ik jou daar zag merkte ik al op wat een enorme tas je had meegenomen. Je had òf een enorme strandlaken meegenomen, òf nog iets anders. Nou ja, beide dus. Eenmaal op het strand werd de strandlaken uitgegooid en daar kwam het: een bakje met zelfgemaakte aardappelsalade, een bakje met voorgesneden komkommer en cherrytomaatjes, een stokbrood, twee bekers, een flesje lekkers en een fles water. En voor het geval ik nog niet helemaal verkocht was, ging je ook nog eens topless. Niets meer aan doen, helemaal gezellig.

Zo ben jij dus gewoon. Je laat geen enkele kans op dit soort feestjes schieten. En eerlijk is eerlijk, niet alles gaat dan zoals jij het je op voorhand had ingebeeld. Ik herinner me nog die zaterdagmiddag dat je een hele kip in braadzak in de oven had staan en ineens het romantische idee kreeg om die kip samen op het strand te nuttigen. Ik had mijn twijfels of dat nou echt een goed idee was want het waaide behoorlijk buiten. Maar goed, als jij een plan hebt dan moet en zal het ook zo gebeuren. Dus wij met diverse bakjes, flessen, attributen en de complete braadkip inclusief ovenschaal naar het strand om er daar achter te komen dat gezandstraalde kip eigenlijk niet zo heel lekker is. Ik zie nog die blik in jouw ogen. Zo lief en vol tegenstrijdigheid. Je was zowel gelukkig als teleurgesteld: je had je er zo op verheugd en dan toch dit. Ik heb nog geprobeerd te redden wat er te redden viel, maar zand en wind gaat overal doorheen dus er was geen houden aan. Uiteindelijk heb ik alle spullen terug gebracht naar de auto en hebben we er samen onder het genot van een gefrituurde schnitzel (uiteraard opgeleukt met augurk en uitjes van de groothandel) bij de enige strandtent in de omgeving hartelijk om kunnen lachen.

En zo kan ik nog wel een poos doorgaan, bijvoorbeeld over de aandacht, de liefde en het respect dat jij voor zowel het etenswaar als je gezelschap toont. Of over de overacting tijdens het koken dat maakte dat in het hele huis ongeveer een week een doordringende knoflookgeur kan hangen. Of hoe vijf uur ’s middags vaste prik borreltijd (inclusief olijven, tapenade, toast en noem het maar op) is. Of gewoon over hoe (nogmaals) jij van elk moment samen een feestje kan maken.

Dat was eens

Dit zijn herinneringen die altijd zullen blijven en soms spontaan opkomen in mijn gedachten. Zoals vandaag, getuige dit moment waarop deze woorden ter ere aan jou spontaan uit mij vloeien.

Onze relatie is alweer een behoorlijke poos voorbij maar toch blijf jij nadrukkelijk onderdeel van mijn geschiedenis. Er is een leven voor jou, een leven met jou en een leven na jou. Veel van jouw gewoontes en veel van deze gebeurtenissen hebben mij gevormd en alhoewel ik zelf heel veel van jouw gewoontes in mijn dagelijkse routine heb overgenomen mis ik toch nog steeds heel af en toe vooral jou aan tafel. Ook mis ik soms jou ’s ochtends vroeg naast mij in bed. Ik mis het enthousiasme, de blijheid van “Jaaaaaaa! Goedemorgen!”.

Voor mij was het al een waar feest om jou zo intens te zien genieten van zowel het genieten van de ander als van het moment zelf.

Uiteindelijk kostte onze relatie (misschien eerder dan anders) mij m’n galblaas, maar ik zou het voor geen goud gemist willen hebben. Ik zou jou voor geen goud gemist willen hebben.

Deze is daarom voor jou lieve schat!

I’ll tell you what there is plenty wrong with me
But I fixed up a few old buildings and I planted a few trees
And children seem to like me and animals too
Like the birds and the bees

And eating a sandwich standing over the kitchen counter
With only the sound of chewing in the room
I can see you as a challenge that I will eagerly meet
‘Cause you are way, way, way, way sweet

And it’s just that kind of evening that cracks open like a half shaken beer
Cool and refreshing and running down your arm
And baby there’s really no other place I’d rather be than here
Pardon my periodic alarm

You are ever true, ever new in love
And I mean that in the best and worst way
And I don’t really know what I was so mad about
But the full moon is about a week away

And I’ll tell you what there is plenty wrong with you
Stuff you’d sooner fight for than cop to
But I think it’s just more reason why we are meant to be
People say that I look like you and you look like me

We get this crazy combination of everything and nothing right
But we are way, way, way, way, way, way, way, way, way tight
Yeah, we are way, way, way, way, way, way, way, way, way tight
Yeah, we are way, way, way, way, way, way, way tight

~ ANI DIFRANCO “Way Tight”[1]1. Ani Difranco – Way Tight (album version)

Over de auteur

Eeuwige belofte | Generalist met multi-potentieel | Voormalig evenwichtskunstenaar

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top