Iemand op zijn pad zetten

Iemand op zijn pad zetten

Iemand op zijn pad zetten

Dat is eigenlijk ten diepste wat ik doe met mijn praktijk, anderen helpen weer op hun pad te geraken. Ik heb allerlei ideeën en kennis daarover opgedaan en ook allerlei vaardigheden aangeleerd om dat op een goede en enigszins voorspelbare en onderbouwde manier te doen. Het resultaat is vaak onvoorspelbaar maar dat maakt het juist zo leuk voor mij. Ik blijf me verwonderen over wat er mogelijk is.

En soms komt er dan iets geheel onverwachts op m’n pad. Een compleet nieuwe situatie in het dagelijks leven die mij dan toch weer voor een raadsel plaatst. Hoe ga ik hier mee om? Welke bijdrage kan ik hier zijn?

Zo ook gisteren. Daar loop ik na een best geslaagd expositiefeestje samen met mijn (letterlijk) grootste vriendin Saakje over de Eewal richting Gouveneursplein in Leeuwarden. Ik heb enorme trek, zij ook wel en dus gaan we samen een hapje eten. Maar waar gaan we dat doen? “Je had gisteren toch al Italiaans gegeten?” vraag ik. “Ja, maar dat eet ik graag nog een keer hoor” zegt zij. Nou, geregeld dan, Italiaans it is.

Inmiddels bevinden we ons tegenover mijn uitvalsbasis in Leeuwarden (de Walrus) en schieten we de bocht om, volledig op koers naar Trattoria Italiana in de Sint Jacobsstraat.

En ineens staat hij daar …

En ineens staat hij daar. Een oude Chinese man met een briefje in zijn hand. Hij zegt iets wat wij beide niet kunnen verstaan en wil het briefje laten zien. Nou, dat kan. Op het briefje staat de tekst “Noordsingel Bergweg” en iets als “把我放在一辆车”. Met dat laatste kunnen we natuurlijk niet veel, maar we kunnen wel even zoeken naar het adres. Dus we pakken beide onze smartphone, starten de kaarten app en gaan op zoek naar Noordsingel. Maar die bestaat niet in Leeuwarden En voor Bergweg geldt hetzelfde. Ik denk direct, dat zal dan wel de Noordersingel moeten zijn en kijk waar dat ook alweer is.

Ondertussen blijft de oude man van alles tegen ons zeggen (of eigenlijk was het meer schreeuwen) in zijn moerstaal. “帮助!我丢了我的路 !” Wij verstaan er geen woord van en hij verstaat klaarblijkelijk geen Nederlands en ook geen Engels. Communicatie is dan best een uitdaging.

De Noordersingel blijkt 15 minuten lopen en het is niet heel gemakkelijk om aan te geven waar hij moet zijn. Bovendien bestaat Bergweg niet in Leeuwarden, maar wel een eindje verderop in (als ik het goed heb) Drachten.

Tja, en wat doe je dan als communiceren en wegwijzen kansloos is? We kunnen hem natuurlijk gewoon aan zijn lot overlaten en iemand anders het laten oplossen. Die keuzemogelijkheid is er natuurlijk wel, maar is voor mij gewoon een no-go. Dan kunnen we ook nog de hulpdiensten (politie ofzo) inschakelen. En, bedacht ik me, we kunnen op zoek gaan naar iemand die Chinees spreekt. En laat ik nou net weten dat op de Voorstreek (waar we net vandaan kwamen) het “Garden of Asia” restaurant is.

Dus, na een heel kort strategisch overleg met Saakje, pak ik de man bij zijn hand en leiden we hem richting dat restaurant. Het gaat langzaam, de man is moe en koud. Erg koud! Ik voel zijn hand bevend in de mijne en leg mijn andere hand daar weer overheen. De man loopt zwijgend en volgzaam mee. Hij vertrouwt ons volledig. En wat kan hij ook anders?

Ik waan mij in een scene uit de IP-man films ..

Na een minuut of 10 (denk ik) lopen we het restaurant binnen. De gastvrouw van het restaurant loopt op ons af, ik vertel haar wat er is gebeurd en vraag of zij begrijpt wat hij zegt en waar hij naar toe moet. Ze praten wat met elkaar en ik waan mij even in een scène uit de IP-man films. De oude man schreeuwt enigszins maar lacht ook af en toe. Hij is niet boos dus maar duidelijk wel verdwaald. Dan zegt de gastvrouw iets wat al duidelijk non-verbaal naar voren kwam. Ze verstaat hem ook niet helemaal! Ze vermoed dat hij Kantonees spreekt en dan ook nog heel onduidelijk. Ze denkt te begrijpen dat hij hier woont en dat hij het heeft over 14 personen in een grote auto èn dat hij continu China Town noemt. Maar dat is toch in Rotterdam? Heeft deze man misschien een verkeerde trein genomen? We kunnen alleen maar gissen.

En wat dan nu? Nu hebben we gedrieën een probleem want ook de sympathieke gastvrouw is begaan met het lot van de oude man die duidelijk weer tot leven is gekomen. We zetten de man op de bank in het afhaalgedeelte en besluiten de politie erbij te halen. De gastvrouw moet wel ook op het restaurant letten (ik hoor al iemand zeer onbeschoft vragen of er vandaag nog eten komt) dus het is logisch dat ik de telefoon in handen gedrukt krijg en de politie bel. Die niet lang daarna arriveert. Het zijn twee goedgemutste agenten die allereerst concluderen wat wij al wisten, namelijk dat er een communicatieprobleempje is. En dus hebben we nu met z’n vijven een probleem.

Onze Kantonese vriend

De man is duidelijk blij om de politie te zien. “快乐 !有警察来了 !” En dat ervaren wij als een meevaller. Hij zou zich zomaar bedreigd kunnen voelen hierdoor maar dat was gelukkig niet het geval.

Een poos later, na veel overleg met collegae, komt er het vermoeden dat hij inderdaad in Rotterdam hoort te zijn. Dit vermoeden wordt versterkt door de RET pas die de man ineens uit zijn jaszak tovert.

En dat is een heel goed moment om eindelijk afscheid te nemen van deze rare situatie. Ik laat mijn gegevens achter om op de hoogte te blijven, bedank iedereen en hup! Op naar Trattoria Italiana!

En vannacht om 1.15 komt het bericht binnen: “Goede nacht bij deze toch nog even bericht dat onze Kantonese vriend is opgehaald door zijn familie. Mvg politie Lwd”

一切都很好,一切都好 !

(Eind goed, al goed!)

Over de auteur

Eeuwige belofte | Generalist met multi-potentieel | Voormalig evenwichtskunstenaar
Top