Een schaduw over mijn hart

Een schaduw over mijn hart

Een schaduw over mijn hart

Ik voel een schaduw over mijn hart vallen. Want jij bent zo dichtbij maar ook zo ver weg. En dat is niet omdat jij ver weg wil zijn. Integendeel, ook over jouw hart is een schaduw gevallen. Maar het hoofd heeft het voorlopig voor het zeggen. En het hoofd kiest anders dan het hart.

Dat doet pijn. Ik kan het niet anders zeggen.

Kakelvers

De herinneringen zijn nog zo kakelvers en draaien voortdurend rondjes in mijn hoofd. Herinneringen van hoe vanzelfsprekend en vertrouwd ons samenzijn al vanaf de eerste seconde is geweest.

Soms weet je iets gewoon zonder helemaal te begrijpen waar het vandaan komt. Dit is precies dat. Het dient zich instant aan en sluimert op de achtergrond, parallel aan het gewone leven. Je weet dat het iets buitengewoons is maar slaat er geen acht op, juist omdat het ook zo vanzelfsprekend en zo vertrouwd is.
En dan de film vooruitspoelend naar het eerste moment waarop je je realiseert dat er iets is ontstaan waar woorden tekort voor schieten, dan pas zie je dat er een aanloop is geweest. En dan pas komt het besef dat er een leven voor en een leven na dat moment zal zijn.

Een weten

Woorden schieten tekort, maar ik ga toch een poging wagen om het te beschrijven hoe ik mezelf totaal verlies als ik in jouw ogen kijk. Het is een tijdloos moment dat mij de gelegenheid geeft om met alles wat ik ben onder te dompelen in iets wat mij thuis laat komen. Thuis bij jou en thuis bij mij. Thuis bij ons dus eigenlijk. En dat geeft zoveel rust. Het is een drie-eenheid van pure liefde, geborgenheid en samen-als-één. Het is een weten van dit is meer dan oké. Het is een weten van wij hebben betekenis in elkaars bestaan. Het is een weten van wij horen in een bepaalde vorm bij elkaar. Het is een weten van het hart.

En als het onvermijdelijke plaatsvindt en we elkaar weer liefdevol in de armen sluiten verdwijnt bij vlagen alles om ons heen. Zelfs de bodem. Er is dan alleen maar wij. En die wij is ook weer één. Alsof we samen in een ruimtecapsule zitten die, ver weg van al die heel belangrijke randzaken, z’n rondjes draait om de aarde. Het moment om weer te moeten landen ofwel losweken is jammer genoeg ook onvermijdelijk, want als het aan mij lag deden we dit de komende -pak’m beet- 40 jaar. Want hoe wordt het nog beter?

Dood gaan

Al met al zijn we aardig de klos. Beland in een toestand waarbij vooral het verlangen naar meer de boventoon voert.

Het hoofd is nu de baas en de voetjes staan voor het gevoel alweer jaren stevig op de grond, maar het hart zal uiteindelijk altijd de wijste zijn. Ook dat weten we allebei. En al die wetenschap bij elkaar maakt deze toestand nog enigszins dragelijk. Voor alles is er een goed moment denk ik dan maar. Als niet in dit leven, dan wel in een volgend.

En voor een volgend leven hoef je niet perse eerst dood te gaan, al kan ik me voorstellen dat het opgeven van dit leven ook kan worden beleefd als een vorm van dood gaan. Net zoals het uit de lucht schieten van de ruimtecapsule, nog voor het goed en wel z’n rondjes kan draaien, voelt als soort-van dood gaan.

Reflectie

Zo mijmer ik nog even door. Dag na dag, uur na uur, minuut na minuut. Ik vraag me af wat het maakt dat deze romanticus in zijn leven zoveel relatiepijn creëert. Maakt de relatiepijn de romanticus? Of creëert de romanticus van nature zoveel relatiepijn?

You cannot quit me so quickly
Is no hope in you for me?
No corner you could squeeze me
But I’ve got all the time for you love

The space between
The tears we cry is the laughter keeps us coming back for more
The space between
The wicked lies we tell to keep us safe from the pain
Will I hold you again?

Take my hand
‘cause we’re walking out of here
Right out of here
Is all we need dear

The space between
What’s wrong and right
Is where you’ll find me hiding waiting for you
The space between your heart and mind
Is the space we’ll fill with time

~ Dave Matthews Band “The Space Between” [1]1. Dave Matthews Band – The Space Between

Over de auteur

Eeuwige belofte | Generalist met multi-potentieel | Voormalig evenwichtskunstenaar | Best een aardig beest

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top